CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Khamis, 21 Ogos 2014

Mitos atau fakta yang sahih?

Korang semua pernah dengar tak cerita-cerita yang pelik but when we think back it also can be a fact? Same with me, iolls pernah lah denga satu story nih tentang budak kaca mata..



haaaa.. jangan pulak korang fikir yang aneh-aneh ya.. Iolls tak ada masa lah nak cerita dan buat gosip tengtang cerita hantu bagai nih.. Waste my time "woke"!

Aku nih start join club spectacle since umur aku 16 tahun aka form 4. I'm not sure bulan berapa tapi yang pastinya form 4 lah.. On that time aku rasa, Ya Allah macam nih lah kan rasanya jadi orang buta.. seriously bila iolls tak pakai spec, iolls rasa macam jadi orang buta. Time tuh aku start menjadi seorang hamba Allah yang bersyukur atas segala nikmat yang Allah berikan pada aku.

Spec mata yang entah keberapa kali dah



Ok! back to our main point..

Ada satu mitos nih yang I also not sure it is only a mitos or fact. Tapi bila aku try dekat budak kaca mata, macam betui ja mitos nih. hahah

How to try this mitos?
: Cuba panggil kawan korang dengan suara yang sederhana, tak perlahan dan tidak juga terlalu kuat atau dalam erti kata lain menjerit. (Nanti ada juga makan penampar!)
: Cuba tengok reaksi kawan anda? Adakah respon yang diberikan olehnya cepat atau sedikit lamabt daripada orang normal?

Result ?
: Kalau cepat means kawan korang tuh seorang yang normal
: Kalau sedikit lambat means kawan korang "RABUN"
: Kalau tak ada respon  means kawan korang tu?? hurmm.. "PEKAK" lah wehh.. apa daaa.. Haiyoo.. itu pun tak boleh fikir sendiri ka?


Kalau korang belajar science dulu mesti korang pernah belajar pasal telinga kan? Kalau tak silap iolls saraf mata dengan telinga kan saling berkait rapat? So, bagi orang yang rabun tuh, depa semua akan detect arah suara meggunakan mata dulu sebelum telinga.

PERHATIAN!
Ini hanyalah sekadar cerita atau gosip sahaja. Sila membuat kajian terlebih dahulu sebelum menerima gosip ini 100%.

Sincerely :
Tiera Alway
*XOXO*


0 pendapat: