CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Isnin, 5 Januari 2015

Allah Uji Tanda Allah Sayang

Allah.. uolls pernah dengar tak yang kalau Allah uji kita tuh tanda Allah sayangkan kita.. Iolls bersyukur gila kena uji.. Perasan atau tak, kita nih kalau manusia, kena uji mesti kita mengadu pada Allah? Haa, time nih lah setelah sekian lama kita jauh dari Allah, bila kita kena uji, baru kita ingat Allah.. Manusia kan.. penuh dengan kealpaan..

As uolls know, all bachelor student have final exam on this week. So, tadi iolls ada paper english.. Before take the exam iolls dah rasa lain macam.. Oh, I means period pain. Iolls just ignore ja cause I think tak terok sangatlah kan and I think I can handle it.. But, after I have answered on question B, Iolls rasa " Ya Allah, sakitnya kaki aku".. Alamak macam mana nih? I have a few question to be answered. That time, iolls rasa macam nak muntah lah pulak. I think maybe sebab ikan bakar yang iolls makan time lunch kot.. maybe lah. Peluh time tuh tak payah nak cakap lah even dewan tuh sejuk.. And after I think I can't handle it, iolls pun terus raised my hand to call miss yang jaga exam.. Nasib baik miss tuh baik hati bagi iolls keluar.. On the way nak pergi toilet tuh, tetiba ja iolls tak nampak apa-apa and rasa diawang-awangan. Nasib baiklah iolls sempat capai pintu. And after that, iolls dengar ada orang tanya " eh kenapa nih? kau ok x?" I think that someone who knows me right? kalau tak takkan die panggil aku-kau je kan? hahah.. and hamba Allah tuh suruh iolls duduk.. After that, terus penglihatan iolls ok balik.. Alhamdulillah, mina rupanya, ex-classmate iolls time asasi. Allahuakbar! Besar sungguh kuasa Allah.

See, kalau korang cakap Allah tuh kejam, kenapa Allah hantar orang tolong aku? Ingat, Allah takkan uji hambanya kalau ia tak mampu..

After I have take some rest, Iolls masuk balik dalam dewan sebab memandangkan banyak lagi soalan yang tak jawab.. Time tuh masa nak habis dah. Bila duduk ja dekat kerusi, kepala iolls pening gila baq hang.. Nak pegang pensil pun tak larat.. Allah, time tuh iolls hanya mampu berdoa " Allah, tolong hilangkan sekejap sakit aku ni. Tolong bagi aku selesaikan dulu paper bi nih." Alhamdulillah, iolls berhasil juga jawab semua soalan even, iolls sendiri not sure apa yang iolls jawab..

Alhamdulillah, selesai sudah paper BBI. So tinggal satu paper lagi ja.. And iolls harap semoga dipermudahkan iolls jawab last paper nih dengan mudah. Amin.

So, to conclude, kita nih sebenarnya dah jauh dari Allah.. Dalam sehari, berapa kali kita ingat Allah? haaa.. boleh kira kan.. kita sebagai hambaNya selalu lupa Dia, tapi Allah tak pernah pun lupa kita. Tarbiah itu penting untuk kita menjadi manusia yang lebih baik. In shaa Allah, sama-sama kita doakan agar Allah sentiasa bagi hidayah kepada kita.

Sincerely :
Tiera Alway
*XOXO*

0 pendapat: